MENU NA FESTYN
Pasta z ciecierzycy - składniki:  500 g ugotowanej cieciorki  3 łyżki oleju sezamowego  4 łyżki oliwy  3 ząbki czosnku  1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku  sok z dwóch cytryn  sól Przygotuj sos: zmiksuj czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, paprykę, oliwę i sól. Cieciorkę odcedź i zmiksuj z połową sosu (jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać wody), przełóż do salaterki i schłodź w lodówce. Przed podaniem pastę polej pozostałym sosem.
Kanapka - szaszłyk:  długie wykałaczki  chleb razowy  ser żółty w grubych plastrach  ewentualnie kabanosy  pomidorki koktajlowe  papryki zielone, żółte, czerwone  inne warzywa Kromkę chleba pokrój na ok. 9 kwadratów (ok. 2x2cm), kabanosa pokrój w 0,5-1 cm kawałki. Paprykę i ser pokrój w kwadraty (2x2cm). Pomidorki przekrój na pół. Na wykałaczkę kolejno nadziewaj chleb, ser, pomidora, kabanosa i paprykę, aż do wyczerpania składników.
Soczewica z warzywami - składniki:  ½ szklanki soczewicy  1 pomidor  1 cebula  1 papryka  ½ cukinii  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy  1 łyżka natki pietruszki  szczypta majeranku  sól Soczewicę ugotuj do miękkości. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Warzywa pokrój i uduś z dodatkiem oliwy. Dodaj soczewicę, posiekany czosnek, majeranek i natkę pietruszki, posól.
Muffinki z rodzynkami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi - składniki na 9 szt:  1 szklanka mąki  6 łyżek oliwy z oliwek  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej  2 łyżki wiórków kokosowych  4 łyżki rodzynek Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj rodzynki, wiórki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
Kolorowe naleśniki - składniki:  liście sałaty  paluszki krabowe  długi ogórek  czerwone i zielone naleśniki Na każdym naleśniku ułóż liść sałaty, 2 paluszki krabowe i słupki świeżego ogórka i zawiń. Pokrój zawinięte naleśniki w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Ponadziewaj plastry na długie wykałaczki, naprzemiennie czerwone z zielonymi. Składniki na 4 porcje zielonych i czerwonych naleśników:  ½ szklanki mleka  ½ szklanki wody  1 jajko  1 niecała łyżka oleju  4 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki żytniej razowej  4 łyżki otrębów  1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki i bazylii Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie odstaw je, aby otręby nasiąkły. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodać koncentrat i wymieszaj, a do drugiej posiekaną zieleninę. Usmaż naleśniki.
Muffinki z fetą i oliwkami - składniki na 9 szt.:  1 szklanka mąki  2 łyżki otrąb  6 łyżek oliwy z oliwek  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia  18 czarnych oliwek  ¼ kostki fety (50 g)  2 łyżki świeżej posiekanej bazylii Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj posiekane oliwki i pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną widelcem fetę i posiekaną bazylię. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
|